Monday, January 9, 2012

Cajun Lamb & Syrup Lychee




Assalamualaikum wbt.

Skrg ni rajin pulak nk memasak..Mudah je buat ni..xde guna sukatan pun..main belasah je..pandai2 sendiri jelar nk buat..asalkan sedap..try lar..

CAJUN LAMB

Bahan-Bahan
  1. Lamb
  2. Cajun mix (xpayah buat sendiri..beli je kt supermarket)
  3. Brokoli (direbus)
  4. Kubis bunga (direbus)
  5. Tomato (potong nipis)

Cara
  1. Perap lamb dgn cajun mix 2 @ 3 jam..nk lg sedap perap semalaman.
  2. Kemudian panaskan oven dan bakar dlm 15 minit shj.
  3. Dah siap letakkan dalam pinggan dan hias.
  4. Siap utk dimakan!!


SOS LADA HITAM

by: HaNa's FamiLy

Bahan-Bahan
11/2 cawan stok ayam @ daging - hana guna stok ayam ( air + kiub ayam )
1/2 cawan susu segar - nak kurangkn pun boleh
4 - 5 sudu serbuk lada hitam
2 cm batang salery - dicincang
1/2 biji bawang besar - dicincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/ marjerin
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
garam dan gula - jika perlu

Panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. Didihkan semula.. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.


SIRAP LAICI

Bahan-Bahan (Untuk 1 jug besar)
  1. 1 tin laici
  2. 1 sudu Sirap
  3. Gula batu
  4. Air
  5. Ais

Cara
  1. Larutkan gula batu dalam air panas.
  2. Lepas tu campurkan sirap, air dan laici..kacau
  3. Masukkan ais.
  4. Siap!!

No comments:

Post a Comment